Dagje Dordrecht 

Dagje Dordrecht

Ben je op stedentrip of gewoon een lekker dagje weg in Dordrecht? Geniet van verschillende hoogtepunten die de oudste stad van Holland te bieden heeft. We hebben een overzicht gemaakt met de activiteiten en bezienswaardigheden die je absoluut niet mag missen in Dordrecht. 

dagje dordrecht

Rondje Dordt

De stad Dordrecht wordt door haar bewoners Dordt genoemd. De stadswandeling Rondje Dordt brengt je tijdens je stedentrip Dordrecht langs alle mooie plekjes in de historische binnenstad. 

Je kunt eenvoudig de wegwijzers in de stad volgen en het Rondje Dordt is een wandelroute van totaal 5 km lang. Bij de VVV van Dordrecht koop je het volledige routeboekje met achtergrondinformatie van de verschillende monumenten en musea die je op de route tegenkomt. 

De Grote Kerk van Dordrecht

In het centrum van Dordrecht kan je absoluut niet om de Grote Kerk heen. Bijna overal waar je bent in Dordrecht kan je de 65 meter hoge kerktoren zien. Het is niet alleen een aanrader om de Onze Lieve Vrouwekerk van de buitenkant te bezichtigen maar de binnenkant is ook absoluut de moeite waard. De Grote Kerk is onderdeel van Rondje Dordt. 

grote kerk dordrecht

Eén van de hoogtepunten tijdens een dagje Dordrecht is letterlijk het beklimmen van de kerktoren voor een uniek uitzicht over Dordrecht. Na 275 treden sta je op de top van de toren en heb je een fenomenaal uitzicht over de stad. Hier zie je de bijzondere ligging van Dordrecht aan de verschillende rivieren. Dit zijn de rivieren die de stad in de middeleeuwen veel voorspoed en rijkdom hebben opgeleverd. Bij helder weer kan je aan de horizon de stad Rotterdam zien liggen. 

Historische binnenstad

Wat erg leuk is om te doen is Dordrecht per boot verkennen. Met de rondvaartboot de Dordtevaar vaar je een uur lang door de smalle grachten langs de kolossale pakhuizen. Zo kom je tijdens je dagje Dordrecht op een ontspannen manier langs alles wat je niet mag missen van deze historische binnenstad. 

dordtevaar

De bezienswaardigheden op de route zijn o.a. de Wolwevershaven, het oude Stadhuis, Damiatebrug, Lange IJzeren brug, Groothoofdspoort tot aan het grote water van de Oude Maas. Bij het Groothoofd vaar je op het middelpunt van de Europese scheepsvaartroute. Hier kruisen de Beneden Merwede en de Noord elkaar. 

Groothoofdspoort

De Groothoofdspoort is één van de laatste overgebleven toegangspoorten van de stad Dordrecht. De oude stadspoort is gelegen aan het drie rivierenpunt. Gelegen aan de gelijknamige straat Groothoofd in Dordrecht. Hier kruisen de Oude Maas, de Noord en de Merwede elkaar. Het is al eeuwenlang één van de drukst bevaren punten van Nederland. 

Hier is het gezegde: “hoe dichter bij Dordt, hoe rotter het wordt” ontstaan. Dordrecht was in de Middeleeuwen een stapelmarkt waarbij schippers hun handelswaar eerst in Dordrecht moesten opslaan voordat dit verder vervoert mocht worden. Hiermee verloren de schippers tijd, maar waren ze ook veel tolgeld kwijt. Door de omweg en de tijd die het stapelrecht in beslag nam zouden handelswaar regelmatig zijn bedorven. 

Tegenwoordig hoef je geen tolgeld meer te betalen op het Groothoofd. Neem plaats op het terras bij één van de leuke restaurantjes die hier gevestigd zijn. Geniet hier van het spectaculaire uitzicht over het drie rivierenpunt

Villa Augustus

Aan de rand van het centrum ligt Villa Augustus en meer dan de moeite waard om te bezoeken. Het is een oude watertoren die is gelegen aan de rivier de Wantij. Rondom de watertoren ligt een prachtige tuin met een grote variatie aan bloemen, fruitbomen, een Engelse tuin en een moestuin. 

villa augustus

Het restaurant van Villa Augustus is iets wat je niet mag missen als je van lekker eten houdt. Je kunt de volledige dag terecht voor ontbijt, lunch en diner. De maaltijden worden bereid met producten uit de eigen moestuin.  

Zomeractiviteiten in Dordrecht

Dordrecht is een bruisende stad met een goed gevulde agenda met zomeractiviteiten. Dit is een overzicht met de leukste gratis activiteiten in Dordrecht tijdens de zomer. De exacte data wisselt per jaar. Het begint allemaal al in april met de viering van Koningsdag. In het centrum is er de Oranje Vrijmarkt en in de avond is er een vuurwerkshow op het Drierivierenpunt. Rond het weekend van Hemelvaart wordt in het Weizigtpark Lepeltje Lepeltje georganiseerd. Hier kan je verschillende gerechten proeven en ondertussen spelen er bands en DJ’s. Toegang is gratis. 

Eind mei wordt in Dordrecht één van de grootste zomeractiviteiten georganiseerd, Dordt in Stoom. Een heel weekend lang trekt dit gratis evenement gemiddeld 250.000 bezoekers. Heel de historische binnenstad staat tijdens Dordt in Stoom op zijn kop en is gevuld met allerlei stoom aangedreven apparaten en vervoersmiddelen. 

Al meer dan 25 jaar wordt begin juni Wantijpop georganiseerd waar grote popartiesten van Nederlandse bodem optreden. Alweer een gratis activiteit in Dordrecht, georganiseerd in het gelijknamige Wantijpark. In juli worden muziekliefhebbers nog meer verwent. Elke maandagavond in de maand juli is het tijd voor Parkies. Gratis entree, lekkere hapjes en drankjes en verschillende optredens op het grote podium. Ook Parkies wordt georganiseerd in het Wantijpark. Daarnaast is in juli ook het Big Rivers festival. In de binnenstad zijn een weekendlang op verschillende punten optredens.

Actief uitje in Dordrecht

Ben je op zoek naar een actief uitje in Dordrecht? Haal dan je hart op in Nationaal Park De Biesbosch. Een doolhof van rivieren, eilanden en wilgenbossen. Naast wandelen worden er verschillende activiteiten aangeboden voor een actief uitje in Dordrecht. Voor een sportief dagje huur je een kano om de Biesbosch vanaf het water te ontdekken. Als je het iets rustiger aan wilt doen verken je met een fluisterboot de natuur op een ontspannen manier. 

Als je van sportieve uitdagingen houdt is het klimbos iets wat je niet mag missen tijdens je dagje in Dordrecht. Er zijn in totaal 7 verschillende klimroutes die uitdaging bieden voor verschillende niveaus. Ideaal voor een uitdagend dagje uit in Dordrecht. 

Overnachten na een dagje Dordrecht

Eén dagje Dordrecht is te kort voor een complete stedentrip als je niets wilt missen. Er zijn simpelweg te veel leuke activiteiten om te doen in Dordt. Gun jezelf meer tijd en boek een overnachting zodat je niets gaat missen van de oudste stad van Holland. Profiteer van een perfecte mix bij deze bed and breakfast vlakbij Dordrecht. Je geniet van alle leuke activiteiten en bezienswaardigheden die Dordrecht te bieden heeft en na een dagje Dordrecht geniet je in dit luxe vakantiehuisje met privé wellness van je welverdiende rust. 

overnachten dordrecht