Saunagang

Zo gebruik je een sauna

Een saunagang biedt een oase van ontspanning. Omarm de warmte, laat alle stress verdampen en laat de dagelijkse hectiek buiten de deur van de sauna. Maar wat moet je doen in de sauna en wat is de beste volgorde als je een sauna gebruikt? In dit artikel lees je hoe je sauna gebruikt in 5 stappen

hoe lang in sauna

Saunagang in 5 stappen

1. Hydratatie

Het eerste wat je moet doen voor een saunagang is voldoende water drinken. In een sauna zweet je veel wat kan leiden tot uitdroging. Dit is een nadeel van een sauna en kan duizeligheid en hoofdpijn veroorzaken. Voorkom dit door voldoende water voor en na een saunasessie te drinken. Zo voorkom je te veel vochtverlies en alle vervelende klachten die hierbij horen. 

2. Warm douchen

Neem een warme douche en laat je lichaam langzaam wennen aan een warme temperatuur. Door de warmte gaan de poriën van je huid open staan. Droog je hierna goed af. Een droge huid verbetert het transpiratieproces waardoor deze beter vuil en gifstoffen kan uitzweten.   

Heb je een eigen privé sauna? Of ben je een nachtje weg met sauna? Warm dan de sauna op voordat je onder de douche stapt. 

3. Sauna gebruiken

Hoe lang ga je in de sauna? Als je lekker bent opgewarmd na het douchen is het tijd om in de sauna te gaan. Ga 5 tot 15 minuten in de sauna. Gebruik een handdoek om op te zitten. Hoe hoger je in de sauna gaat zitten hoe warmer het is. Verlaat de sauna zodra de warmte niet langer prettig aanvoelt. 

4. Afkoelen

Het langst wat je in een sauna kunt verblijven is 15 minuten. Je lichaamstemperatuur is flink opgelopen en daarom is het tijd om naar buiten te gaan. Laat je lichaam afkoelen in de buitenlucht. Neem hier minstens 15 minuten de tijd voor. Echte waaghalzen nemen een ijskoude douche.   

5. Opwarmen

Na een saunagang is je lichaam toe aan rust. Neem plaats op een loungebank en laat je lichaam minimaal 15 minuten lang helemaal tot rust komen. Heb je beschikking over een warmte bad, bijvoorbeeld omdat je een nachtje weg bent met sauna en hottub? Stap dan in de hottub om je warmtehuishouding te laten herstellen. De juiste temperatuur van het water in de hottub is 38 graden. Vergeet tussendoor niet je vochtverlies aan te vullen door voldoende water te drinken. Lees hier hoe je een hottub aan moet steken

wat doen in sauna

Wil je na het rusten de sauna nog een keer gebruiken? Begin dan weer van voor af aan met hydrateren en een warme douche. Hoe vaak in de sauna is gezond? Er is geen maximum voor het aantal herhalingen. We adviseren je om op één dag niet meer dan 3 keer de saunagang te herhalen. 

Kijk uit voor de nadelen van een sauna!

verder lezen

Ontdek alle voor en nadelen van een sauna