Hottub aansteken

Hoe moet je een hottub aansteken?

Om heerlijk te kunnen genieten van het warme water moet je eerst de kachel van de hottub aansteken. Doe dit aan de hand van de Finse methode. Open de kacheldeur en leg grote blokken gedroogd haardhout op de bodem van de kachel. Bovenop de grotere blokken leg je voldoende aanmaakhoutjes met een aanmaakblokje. Steek het vuur aan de bovenkant aan. Zo zorg je voor voldoende zuurstof bij de ontbranding en komt er zo min mogelijk rook vrij bij het stoken van de hottub. 

hoe moet ik een hottub aansteken

Stappenplan houtgestookte hottub stoken

  1. Vul de kachel met grotere blokken gedroogd haardhout. 
  2. Leg hier bovenop aanmaakhoutjes en een aanmaakblokje.
  3. Steek het vuur in de hottub kachel aan vanaf de bovenkant.
  4. Houdt de kacheldeur open zodat de verbranding snel op gang komt en de tempratuur van de kachel en het rookkanaal snel kunnen opwarmen.
  5. Vul de kachel zo vol mogelijk zonder de toevoer van zuurstof te belemmeren.
  6. Zodra de kachel goed is opgewarmd en er een laag smeulende kooltjes is ontstaan kan je de kacheldeur sluiten. Hierdoor wordt het hout efficiënter verbrand en wordt het water van de hottub sneller opgewarmd. 
  7. Kom iedere 20 minuten terug bij de kachel om hem volledig te vullen. Als de kachel eenmaal op temperatuur is zal je merken dat kachel steeds sneller leeg is. 
  8. Meet regelmatig de temperatuur. Blijf de kachel volledig vullen met hout tot het water een temperatuur van 32 graden heeft bereikt. Door de warme kooltjes in de kachel zal het water verder opwarmen en hierdoor heb je nog maar enkele blokken hout nodig voor het bereiken van de juiste temperatuur. 
  9. Vanaf 36 graden kan je de hottub gebruiken. Zodra je in de hottub gaat zitten leg je nog 2 blokken hout op het vuur en je kunt gerust 1,5 uur ontspannen in de hottub.
hottub aansteken

Hoe voorkom ik dat er rook komt uit de kachelpijp?

Gebruik bij het aansteken van de hottub kachel gedroogd hout. Stook de hottub niet met geïmpregneerd of geverfd hout. Zorg voor voldoende zuurstof zodra je de hottub gaat aansteken. Dit doe je door de kachel aan te steken met de Finse methode.

Je kunt rook uit de kachelpijp voorkomen door meer zuurstof toe te voegen aan de ontbranding. Doe dit door de kacheldeur te openen. Als je net bent gestart met het stoken van de hottub laat je het vuur snel branden zodat eerst de kachel en het rookkanaal verwarmd worden. Hierna gaat de houtgestookte hottub kachel efficiënter branden en zal het water sneller worden opgewarmd.  

hottub houtgestookt

Hoelang duurt het voordat de hottub warm is?

Natuurlijk wil je weten hoelang het duurt om een hottub te stoken met hout. Bijvoorbeeld als je een overnachting met privé wellness hebt geboekt. Dit varieert tussen de 1,5 en 3 uur. Hoelang dit precies duurt hangt af van de kracht van de kachel, de hoeveelheid en temperatuur van het water en hoe effectief je de hottub kachel kunt stoken. Als je eenmaal de kachel hebt aangestoken moet je iedere 20 minuten de kachel volledig vullen. Zorg dat het deksel volledig gesloten is waardoor het water sneller kan opwarmen. 

Stook de hottub door de kachel iedere 20 minuten volledig te vullen met houtblokken totdat het water een temperatuur van 32 graden heeft bereikt. Er ligt inmiddels een grote hoeveelheid gloeiende kooltjes in de kachel die het water blijven verwarmen. Vul de kachel nog één keer tot deze maximaal voor een kwart vol zit. Het opwarmen van de hottub duurt ongeveer 2 uur. Vanaf 36 graden kan je de hottub gebruiken. Zodra je in de hottub gaat zitten leg je nog 2 blokken hout in de kachel om het vuur op gang te houden en je kunt gerust 1,5 uur ontspannen in de hottub.

hottub stoken

Kan een hottub te heet worden?

Als je een wellness huisje voor twee hebt gehuurd en de hottub gaat stoken moet je goed opletten dat het water niet te heet wordt. Dit doe je door regelmatig de temperatuur te meten. Doe dit iedere 20 minuten, tegelijk met het vullen van de kachel met houtblokken. De juiste temperatuur van het water in de hottub is ongeveer 38 graden. Als je de tempratuur niet meet en de hottub blijft stoken kan de temperatuur veel te hoog oplopen waardoor je de hottub niet meer kunt gebruiken totdat deze is afgekoeld. Boven de 40 graden raden we je aan om geen gebruik meer te maken van de hottub. 

Hoe laat je een hottub afkoelen?

Het is erg belangrijk om iedere 20 minuten op de thermometer te kijken zodat de hottub niet te heet wordt. Zodra het water een temperatuur van 38 graden heeft bereikt kan je heerlijk gaan ontspannen. Boven de 40 graden raden we je aan om geen gebruik meer te maken van de hottub. Zodra het water te warm is geworden haal je het deksel van de hottub zodat het water kan afkoelen. Hoe snel dit gaat hangt van de buitentemperatuur af. De hottub koelt ongeveer 1 graden af per uur. In de winter gaat het afkoelen sneller dan in de zomer. 

hoelang hottub warm

Waarom wordt de hottub niet warm?

Na het correct aansteken van de hottub kachel moet je zorgen voor voldoende circulatie van het water. Het koudere water uit de houtgestookte hottub moet langs de kachel stromen, die op zijn beurt het water in de hottub verwarmd. Als er onvoldoende circulatie is kan het voorkomen dat de hottub niet warm wordt. Roer regelmatig met een peddel door de hottub hierdoor ontstaat er meer circulatie waardoor het water sneller warm wordt.