Is een sauna goed voor je?

Wat zijn de voor en nadelen van een sauna?

Het is bewezen dat regelmatig gebruik van een sauna erg goed is voor de gezondheid. Een goede saunasessie heeft verschillende positieve effecten op je lichaam waaronder vermindering van stress en het verhogen van je weerstand. Je gaat je zelfs gelukkiger voelen na een bezoek aan de sauna!

In dit artikel lees je alle voor en nadelen van het gebruik van een sauna.

voordelen nadelen sauna

1. Stressvermindering 

Is een sauna goed tegen stress? Een goede saunasessie stimuleert de afgifte van endorfine. Een prettige stof die door ons lichaam wordt aangemaakt en helpt voor het verlichten van pijn en verbetering van je humeur. Bekend als het gelukhormoon omdat endorfine een kalmerend en opbeurend effect heeft. 

Endorfine werkt intern, maar een sauna is ook goed tegen stress van buitenaf. Omdat een saunasessie volledig in het teken van ontsnapping staat sluit je letterlijk de deur voor dagelijkse zorgen. Zo krijgen externe stressfactoren geen grip op je.  

2. Verbeterde circulatie 

Tijdens een saunasessie verwijden je bloedvaten vanwege de warmte. Dit verbetert de bloedcirculatie. Vanwege een betere bloedcirculatie kunnen zuurstof en voedingsstoffen efficiënter door het lichaam getransporteerd worden

Het gebruik van een sauna na sporten is goed voor het herstel van je lichaam. Vanwege de verbeterde bloedcirculatie kunnen afvalstoffen zoals melkzuur in je spieren goed worden afgevoerd. Door de warmte neemt je spierspanning af wat helpt bij verlichting van spierpijn. 

4. Bevordering van slaap

Het gebruik van een sauna kan bijdragen aan een betere slaap. Na de saunasessie daalt je lichaamstemperatuur wat een signaal is voor je lichaam om zich voor te bereiden op rust en herstel. Je bereikt een volledige staat van ontspanning wat een bevordering is voor je nachtrust. 

5. Huidverbetering en ontgiften

Een sauna heeft een positieve invloed op je huid. Door de warmte gaan je poriën open en ga je zweten. Zweet bevordert het proces van ontgiften waarbij vuil en gifstoffen je huid verlaten. Daarnaast zorgt de verbeterde circulatie voor een betere toevoer van voedingstoffen en hydratatie waardoor je huid er gezonder uit gaat zien.  

is een sauna goed tegen stress

Wat is een nadeel van een sauna?

In een sauna zweet je veel wat kan leiden tot te veel vochtverlies. Dit is een nadeel van het gebruik van een sauna en kan duizeligheid en hoofdpijn veroorzaken. Voorkom dit door voldoende water voor en na een saunasessie te drinken. Zo ga je uitdroging en alle vervelende klachten die hierbij horen uit de weg. 

Is een sauna goed voor je?

Over het algemeen kan je stellen dat het gebruik van de sauna erg goed voor je is. Dit kan echter per persoon verschillen. Het bezoeken van een sauna kan nadelen opleveren voor mensen met gezondheidsproblemen en zwangere vrouwen. Deze groep wordt aangeraden om voorzichtig om te gaan met het gebruik van een sauna en eventueel eerst advies in te winnen bij een dokter. 

sauna faciliteiten

Voordelen van een privé sauna

Een privé sauna heeft een groot aantal voordelen. Het meest voor de hand liggende voordeel is privacy. Je hebt alle faciliteiten voor jezelf zonder dat je deze hoeft te delen. Waardoor je niet hoeft te wachten en op elk gewenst moment gebruik kunt maken van de sauna en andere faciliteiten zoals een rustgevende massage. Je kunt je volledig ontspannen zonder dat je zorgen hoeft te maken dat een vreemde bovenop je lip komt zitten. 

Wil je naast het gebruik van een privé sauna ook blijven overnachten? Ga dan voor een romantisch nachtje weg met sauna in Nederland

Ontdek de beste volgorde om een sauna te gebruiken!

verder lezen

Sauna gebruiken in 5 eenvoudige stappen